3 tips på pensionssparande

Pensionssparande är kanske inte det man tänker på i första hand om man får lite pengar över som man kan avvara för investeringar. Det är oftast först när man kommer upp i medelåldern och har fått en balans i livet som man börjar blicka framåt mot den tid som kommer efter att man slutar arbeta.

Den allmänna pension och den premiepension som alla som arbetar är berättigad till kommer i runda tal att ge en inkomst som uppgår till cirka 50 % av den inkomst man hade när man arbetade. Vill man få råd att leva som vanligt och kanske även använda sin kommande fritid till något som man inte hade tid med när man arbetade är det bra att tänka på sitt pensionssparande.

Tips på pensionssparande:

  1. Pensionssparkonto

Det finns ett flertal banker och finansbolag som erbjuder pensionssparkonto där man både kan sätta in ett större kapital eller månadsspara med ett fast eller valfritt belopp fram tills man går i pension och som sedan utbetalas månadsvis när man går i pension vid 65 års ålder. Dessa konton har ofta en lite bättre ränta då kontot är en typ av fasträntekonto. De flesta banker erbjuder dock möjlighet att säga upp kontot eller att man gör förtidsutbetalning mot en kostnad och ibland även en lägre ränta.

Att spara till pensionen på ett pensionskonto kräver att man sparar under lång tid eller gör lite större insättningar för att sparandet skall ha en betydande skillnad på pensionen som utbetalas.

  1. Pensionsspara i en kapitalförsäkring

Att pensionsspara i en kapitalförsäkring är en trygg och flexibel sparform för framtiden. De flesta som tecknar en kapitalförsäkring i dag i åldersgruppen 55-60 och skälet är oftast att det kapital man har sparat ihop under livet ska kunna ge en bra och trygg avkastning efter att man har gott i pension.

En kapitalförsäkring är flexibel i den bemärkelsen att man kan förse den med egna villkor. Man kan själv bestämma när och hur pengarna ska betalas ut, med vilka belopp och även ange förmånstagare för kapitalet i kapitalförsäkringen. Om den försäkrade avlider så betalas hela resterande kapital + 1 % på kapitalet ut till den förmånstagare man har angivit.

Om man aktivt bevakar sin kapitalförsäkring finns goda chanser till en bra avkastning som vida överstiger den avkastning som man kan få genom alternativa sparformer samtidigt som en kapitalförsäkring har ett flertal skattetekniska fördelar.

  1. Pensionsförsäkring

En vanlig pensionsförsäkring innebär att man betalar in en förutbestämd premie till försäkringsbolaget fram till dess att man går i pension, tidigast vid 55 års ålder. Därefter så utbetalas försäkring under en period av 5 år. Om den försäkrade avlider före eller efter att försäkringen börjat falla ut betalas försäkringen ut i sin helhet till förmånstagarna. Endast närstående kan vara förmånstagare.

Pengar från en pensionsförsäkring styrs av hårda villkor och man kan inte få sina pengar utbetalda i förtid.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *