Rätt till skuldsanering

Om det skulle gå så illa att du inte kan betala tillbaka dina skulder så kan du ansöka om att få bli skuldsanerad. Skuldsaneringen är en återbetalningsplan på fem år där man först betalar tillbaka enligt överenskommelse så mycket som möjligt och därefter får resterande skulder avskrivna eftersom det bedöms att man aldrig kommer kunna betala tillbaka dem.

Kanske låter det som ett enkelt sätt att bli av med sina skulder men det är inte så lätt som det låter. Det finns flera kriterier som först måste uppfyllas för att man ska ha rätt till skuldsaneringen. Dessutom lever man på existensminimum under de åren man återbetalar skulderna. Man kan heller inte bli skuldsanerad mer än en gång i sitt liv.

Villkor som måste uppfyllas
För att någon ska beviljas skuldsanering görs först en bedömning där man undersöker personens situation. Den slutliga bedömningen görs visserligen av Kronofogden men innan dess ska kommunen ha gjort sin bedömning för att se om man uppfyller de grundläggande kraven. Några av dessa villkor är:

  • För det första måste man vara en ”fysisk” person och inte ett företag och man måste vara folkbokförd i Sverige. Det går heller inte att vara en juridisk person.
  • Man måste ha så höga skulder att det bedöms att man inte kan återbetala dem inom rimlig tid.
  • Kommunen undersöker också vilka sorters skulder det handlar om. Man kontrollerar hur gamla de är och om personen har försökt betala av dem, samt hur. I bedömningen brukas det även tas med ens personliga förhållanden och nuvarande ekonomiska situation.

Det finns även ett antal andra villkor som också måste uppfyllas, till exempel att det är första gången man ansökt om att få sina skulder avskrivna. Det går alltså inte att göra en vana av det. Det är som sagt kommunen som ska göra den första bedömningen och till sin hjälp har den både socialtjänsten och konsumentverket.

Vad gör du?
Om du tycker att du inte har någon annan utväg så vänd dig först till kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa dig att se om du uppfyller villkoren samt hjälpa dig med ansökan. De kan också hjälpa dig att överklaga om din ansökan till Kronofogden inte skulle bli beviljad.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *