Om man inte kan betala skulderna

Om man har många olika skulder som man betalar av varje månad så kan en plötslig förändring i ens ekonomi vara katastrofal. Den som plötsligt mister sitt jobb inser att det inte längre finns utrymme för avbetalningar av TV, båt och annat som med en vanlig lön flyter på utan att man ens tänker på utgifterna som skulder. Vad ska man då göra om man inte kan betala sina skulder?

Upplevelsen av att inte kunna betala sina skulder är förstås obehaglig, men om man bara hanterar situationen på rätt sätt så kan man ta sig ur den utan att hamna i mardrömsscenarion med Kronofogden på permanent utmätningsbesök.

Det är viktigt att handla snabbt

Om man inser att man av olika skäl inte kommer att kunna betala sina skulder så är det viktigt att snabbt göra något åt saken. Man kan till exempel kontakta alla de företag som man har skulder hos och meddela att man inte kommer att kunna betala som vanligt. Då man ber om uppskov så möts detta för det mesta på ett positivt och vänligt vis. För de flesta företag är det mer intressant att samarbeta för att till sist få in skulden än att genast dra in inkassobolag och Kronofogden. Därefter ska man givetvis försöka dra ner så mycket som möjligt på onödiga utgifter, för att komma ikapp. Resor och nya kläder får vänta tills ett senare skede.

Om man har abonnemang som har kontrakt där man förbinder sig till en viss uppsägningstid så gäller det att inte missa dyrbara månader och genast säga upp avtalet så att skulden inte blir större än vad den behöver bli. Att handla snabbt betyder dock att man måste ha god koll på sin ekonomi och att man är väl medveten om de skulder man har.

En plan som fungerar

Den som känner sig osäker på vad man ska göra om man inte kan betala sina skulder behöver inte känna sig ensam. Det finns rådgivare som kan hjälpa till med en plan för handling som kommer att förhindra att obetalda skulder leder till problem i framtiden. En del har människor i sin närhet som förstår sig på hur man planerar och strukturerar om en ekonomi, men om man inte har det så kan man få hjälp via kommunen eller kanske från sin egen bank. Det viktiga är att man lägger upp en plan som är hållbar i enlighet med den ekonomi som man har.

Realistiska val

Då man inte kan betala sina skulder så gäller det förstås att inse att man inte kan äta kakan och ha den kvar. Om man vill bli av med skulden så måste man fatta realistiska val. I vissa fall kan detta handla om att man får flytta till en mindre bostad eller att man kanske inte längre har råd med en bil. Det är inte alltid roligt att behöva förändra livet då man inte kan betala sina skulder, men den som tar tag i situationen på ett realistiskt sätt kommer inom en snar framtid att sova gott igen med nya drömmar om framtiden.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *