Vad innebär ocker?

Ocker är ett urgammalt begrepp som kommer från den judiska religionen. Ursprungligen så gick detta ut på att man inte får ta ut ränta då man lånar pengar till någon. Idag ser definitionen av ocker lite annorlunda ut än den som beskrivs i Moseböckerna, och när man talar om företeelsen så syftar man till lånegivare som tar ut oskälig ränta för ett lån och som utnyttjar lånetagarens svaghet.

Ett brott
Det är viktigt att förstå att ocker enligt svensk lag klassas som ett brott. Om man utnyttjar att en annan person har ett underläge, det kan handla om att personen är berusad, har någon form av förståndshandikapp eller är i en mycket svår situation, så begår man ett brott. Om man gör sig skyldig till detta brott så kan man få böta eller till och med sitta i fängelse i upp till två års tid.

Lån och ränta
Numera så talar man en del om snabblånen, och att dessa kan komma med så kallade ockerräntor.  Det är ju välkänt att snabblån är något som man vänder sig till då man är i en mer eller mindre desperat situation, varpå man är benägen att acceptera en högre ränta. Men det finns räntefria snabblån, hitta sms lån här. Om en kreditgivare bedriver ockerverksamhet så kan de fällas för detta precis som en privatperson kan så man ska hålla ögonen öppna och anmäla en lånegivare som tycks ta ut räntor som inte alls motsvarar det som är standard på marknaden.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *