Vad är UC-score?

UC-score är en modell där man från ett flertal olika parametrar kan beräkna och bedöma hur sannolikt det är att en person kan betala tillbaka ett lån eller en kredit.

UC-score och ta en UC är gamla talesätt som lever kvar från den tiden då UC, Upplysningscentralen, var ensam på marknaden att tillhandahålla kreditupplysningar. Idag finns ett stort antal kreditupplysningsföretag som har sina egna kalkyler och modeller för att beräkna en persons scoring.

Just UC, som används främst av banker och de större finansbolagen därför att deras scoringmodell passar bäst för långfristiga lån som löper på minst 1 år, har en väl genomarbetad scoringmodell som kan ge svar på väldigt många frågor.

Parametrar vid scoring
Det finns ett flertal parametrar som används för att kunna beräkna någons scoring. Bland annat uppgifter som inkomst, inkomstbortfall, anställningstid, kreditkortsutnyttjande, betalningshistorik, ålder, antal skulder, levnadskostnader med mera. Sammantaget kan detta tala om ifall en person klarar av att betala av på sitt lån under en tid framåt.

De har också kalkyler som talar om ifall en person sannolikt kommer att få en betalningsanmärkning inom de senaste 12 månaderna, samt även om personen ligger i riskzonen eller inte för positiv eller negativ inkomstpåverkan.

Olika scoringmodeller
Andra kreditupplysningsföretag har egna scoringmodeller. Den typ av scoringmodell som används exempelvis för snabblån bygger på helt andra värden. Här är det inte intressant hur stor sannolikhet det är att en person får en betalningsanmärkning inom 12 månader utan om person kan betala tillbaka ett visst belopp inom 30 dagar, alltså en kortfristig kredit.

Oavsett scoringmodeller och dess utfall så är det alltid den som beviljar lån som fattar beslutet. Till sin hjälp har den kreditinformation och även scoring på personen, men detta utgör endast beslutsunderlag för krediten. Det finns andra parametrar som kan väga in när långivare tar beslut om ett lån ska beviljas eller inte.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *