Vad är kreditscoring?

Kreditscoring är en metod som långivare använder sig av för att bedöma hur pass kreditvärdig en person är. Då pengar ska lånas ut så vill ju företaget ta reda på om det finns anledning att tro att pengarna kommer att betalas tillbaka. Om kreditgivaren upplever att kreditscoringen ger ett negativt utslag så kan personen som ansöker om lånet nekas. På minuc.se kan du se din kreditscoring.

Att bli nekad ett lån eller kredit på grund av en kreditscoring betyder inte att man inte kan få lån vid ett senare tillfälle. Det finns nämligen mycket som kan påverka den kreditscoring man har så det kan vara väl värt att försöka igen då man stärkt sin ekonomi och betalningsförmåga.

Kreditscoring

Liksom namnet antyder så går kreditscoring ut på att man får en viss score eller poäng beroende på de egenskaper man har som låntagare. Detta betyder rent praktiskt att en lånegivare kommer att samla information om den som vill låna. De olika punkterna som ingår i denna information har olika poäng. När dessa slås ihop så får man ett visst värde. Om man har en kreditscore som ligger över kreditgivarens lägsta gräns för det lån som man ansöker om så får man ett ja, om man hamnar under gränsen så får man ett nej.

De viktigaste uppgifterna för kreditscoring är hur mycket man tjänar och vilka tillgångar man har. En hög inkomst och mycket tillgångar ger en positiv kreditscore och motsatt situation ger en negativ kreditscore. Privatpersoner brukar dömas med hjälp av en skala mellan 1-10 medan företag har ett annat system med bokstäver från AAA till C. Varje företag kan bestämma själva hur de vill göra sin bedömning och sätta poäng, och förutom inkomst och tillgångar så är betalningshistorik också en viktig punkt som kommer att påverka vilken poäng det blir.

Dina poäng

Om man vet att man kommer att bli utsatt för en krediscoring så kan man själv ta reda på sin poäng via olika tjänster online. Det här fungerar mycket smidigt och man kan ganska snabbt få en bild av vilken typ av kreditscoring man kan förvänta sig från det företag som man vill ansöka om lån hos. Via Upplysningscentralen (UC) så kan man göra en kreditupplysning om sig själv vilket kan vara bra då man funderar på att låna pengar till en bostad och inte är säker på om man är kreditvärdig för ett så stort lånebelopp.

Fördelarna med kreditscoring

Fördelarna med kreditscoring är många och de företag som jobbar med den här typen av kreditvärdering ger en trygghet för den som ska låna. Då man vill låna mindre summor via mikrolån så är kraven mindre och man kan få sitt lån beviljat även om man har betalningsanmärkningar som givetvis drar ner poängen i en kreditscoring. Rent generellt jobbar kreditgivare med större lån mer med kreditscoring, medan kreditgivare av sms lån använder mer deklarerad inkomst och betalningsanmärkning som enda källa för att godkänna eller neka lån.

Med tanke på detta så ska man vara medveten om att olika kreditgivare har olika syn på var ribban ska ligga. Detta gör att man får ett större urval av möjliga tjänster för lån och att man inte behöver acceptera de villkor och premisser som ens vanliga bank har satt upp för att bevilja lån. Med hjälp av kreditscoring så kan varje låneföretag följa sina egna regler och syn på kreditvärdighet, och det ger en större frihet och flexibilitet på lånemarknaden.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *