Vad är ett P2P-lån?

P2P är ett privatlån som förmedlas från en annan privatperson, istället för en bank eller ett kreditinstitut. Begreppet är en förkortning av ”peer-to-peer” där ”peer” kort och gott står för person i det här fallet. Denna typ av lån sker via ett P2P-bolag som förmedlar privatpersoners pengar till låntagare. Alla typer av P2P-lån sker under uppsikt av Finansinspektionen.

Så här fungerar ett P2P-lån

  • Om du vill låna ut dina privata pengar kontaktar du ett P2P-bolag. Du får då registrera dig som långivare och sätta in beloppet du vill låna ut på ett bankkonto hos bolaget.
  • Du som vill låna pengar gör en låneansökan, som hos vilken långivare som helst, och om du blir beviljad använder P2P-bolaget pengarna som andra privatpersoner satt in. Flera olika privatpersoners pengar kan alltså tillsammans utgöra ett totalt lån för en låntagare.
  • Du som lånat ut pengar kan ta ut ditt kapital plus intjänad ränta, så fort skulden är återbetald.

Spara pengar med P2P-lån

Att låna ut pengar via ett P2P-bolag kan vara ett alternativ till vanligt sparande om du har mycket kapital du inte behöver just nu. Hur mycket du tjänar på att låna ut dina pengar på det här sättet varierar givetvis mellan olika bolag, men vanligtvis får du ungefär 10–15 % avkastning på dina insättningar, vilket är mer än på ett klassiskt sparkonto hos någon av de stora svenska bankerna. Var dock medveten om riskerna.

Säkerhet och garanti

Du kan ofta vara säker på att dina pengar är i goda händer när du använder dig av ett seriöst P2P-bolag. De äger aldrig dina pengar, vilket innebär att du är skyddad om bolaget till exempel skulle gå i konkurs. Eftersom dina utlånade pengar vanligtvis delas upp i små potter till flera olika låntagare drabbas du heller inte lika hårt om någon skulle vara sen eller utebli med sin avbetalning. Vissa P2P-bolag kan ibland låta långivarna själva välja vem de vill låna ut pengarna till samt reglera villkor och hur stora risker du är beredd att ta.

Att tänka på när du tar ett P2P-lån:

Ett P2P-lån är på många sätt precis som ett vanligt privatlån, men det finns saker som skiljer sig och här är några punkter som kan vara värt att ha i åtanke när du väljer ett P2P-bolag.

  • Om du anses vara en högre kreditrisk kan din ränta bli högre och du löper större risk att bli nekad ett lån. Om du till exempel har betalningsanmärkningar kan detta orsaka problem vid din ansökan.
  • Om du ansökt om ett högre belopp kan du tvingas vänta lite längre än hos en annan långivare, ifall det inte finns tillräckligt mycket pengar hos bolaget vid den tidpunkt som du ansöker.
  • Om du lånar ut pengar: tänk på att kolla upp om banken som P2P-bolaget arbetar tillsammans med omfattas av den statliga insättningsgarantin i Sverige, vilket innebär att staten betalar tillbaka dina pengar om banken av någon anledning skulle gå i konkurs.
  • Du betalar ibland en avgift till P2P-bolaget för att få låna pengar och i vissa fall även en avgift för att låna ut dina pengar, för att bolaget i sig ska gå med vinst. Läs alltid villkoren.
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *