Vad är en kreditförfrågan?

Om du vill ta ett lån eller köpa något på kredit kan det hända att banken som kan erbjuda dig lånet, eller företaget som du vill köpa av, vänder sig till Upplysningscentralen (UC) och begär att få information om din ekonomiska situation. Detta kallas för att begära en kreditförfrågan.

Som svar på denna begäran får de veta dina inkomster, eventuella skulder och betalningsanmärkningar, samt hur och var du bor, med mera. Banken eller företaget vill ju gärna veta om du har den ekonomiska möjligheten att betala tillbaka lånet eller om det är troligt att du kommer kunna betala i tid för varan du köpt.

Vem kan begära en kreditförfrågan?
Det företag som du planerar att köpa på kredit från kan vilja veta om tidigare köpt på avbetalning har betalts som överenskommet. En bank där du ansökt om ett lån kanske vill kontrollera att din ekonomi är stabil och att du inte har några betalningsanmärkningar. För att ta reda på detta så kan de vända sig till ett kreditupplysningsföretag för att få information om din ekonomiska situation.

Vem ger kreditinformationen?
All information som registrerats genom åren om dina inkomster och bostadsförhållanden, från det att du börjat arbeta, samlas i databaser som olika kreditupplysningsföretag kan komma åt. Det största företaget av den sorten i Sverige kallas Upplysningscentralen (UC).

Där samlas även information om huruvida du har tidigare skulder eller har fått betalningsanmärkningar registrerade hos Kronofogden. Information som rör om du tidigare har köpt på kredit och hur du då skött avbetalningarna samlas också där.

Du informeras alltid
Kreditupplysningsföretagen måste alltid informera dig när någon har begärt en förfrågan på dig så du behöver inte vara orolig att något sker bakom din rygg. Det kan vara bra att veta att banker och företag verkligen kollar upp din kredibilitet eftersom det kan påverka deras villighet att finansiera det du ansökt om.

Många UC kan ska kreditvärdigheten
Visar det sig att flera företag begärt information mer eller mindre samtidigt kan det ligga dig i fatet, eftersom de då kan tro att du inte har så bra kreditvärdighet och därför försöker få lån på alla vis. Men du bör också veta att inte alla företag vänder sig till UC, så ibland blir förfrågningarna ”osynliga”.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *