Tre tips för ökade chanser till lån

Alla önskar sig förstås en mycket hög kreditvärdighet så att man lätt kan få de lån man vill ha. En av de viktigaste punkterna att undersöka är dina data hos Upplysningscentralen, UC. Företaget UC ägs av några storbanker, och de allra flesta banker och kreditinstitut tar en kreditupplysning via UC när man söker lån eller köper något på avbetalning. Därför är ett bra kreditbetyg hos UC av stor vikt.

Kreditbetyg hos UC

I ett komplett utdrag från UC finns massor av ekonomiska data samlat, som de senaste årens deklarationer, aktuella lån, aktuella krediter, betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden under de senaste 2-3 åren. När någon tar kreditupplysning på dig får du hem ett blad med uppgifter som UC har lämnat ut, men det finns mycket mer i deras register.

Mitt Kreditbetyg

Det här kan man mycket lätt reda ut. UC har nämligen en tjänst, Mitt Kreditbetyg, där man kan få ut ett komplett utdrag med alla data. Om man tar ut det max en gång per år är det gratis. UC har också ett kreditbetyg som bygger på ekonomiska fakta plus omfattande statistik. Betygen är Utmärkt, Mycket Bra, Bra, Mindre Bra och Svag. I utdraget ”Mitt Kreditbetyg” kan man också utläsa vad som behöver ändras för att ha chans på bättre betyg.

Förfrågningar

I UC registreras även hur många omfrågningar (förfrågningar) banker och andra har gjort senaste året. Många omfrågningar leder till sämre kreditbetyg. Om man vill fråga många banker efter villkor för ett lån kan man undvika många omfrågningar genom att använda en av de Internettjänster som finns. De gör en enda förfrågan och skickar sedan begäran om lån till olika banker, då med det utdrag de fick ut.

Kortkrediter

Ett ofta förbisett sätt är att se över krediter som inte utnyttjas. Det är ganska vanligt att man har en kortkredit på tiotusentals kronor, och en sådan kredit ”tar” av kreditutrymmet, även om man aldrig utnyttjar den krediten. Man bör alltså se över alla krediter på alla kort och ta bort de som inte behövs. Självklart skall man också se till att återbetalade lån tas bort i UC.

Medlåntagare

Lån med medlåntagare är ett känt sätt att få lån trots lite skakigt betyg från UC. Medlåntagaren går i god för skulden som om det vore hans / hennes egen. Det här kräver förstås att medlåntagaren har en kreditvärdighet som accepteras av banken.

Sammanfattning

Alltså, tre heta tips för att tydligt öka chansen till lån:

  • Gå till www.uc.se och leta fram Mitt Kreditbetyg. Begär ett sådant betyg. Gå igenom och se vad som skulle kunna förbättra betyget.
  • Se till att outnyttjade krediter tas bort från UC register plus färdigbetalda lån.
  • Skaffa en medlåntagare, som ju kan vara en nära släkting eller mycket god vän. Det förekommer att företag är medlåntagare för fast anställda!
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *