Söka lån med borgenär

Har du väl tagit beslutet att låna en summa pengar kan du exempelvis lämna in en skriftlig ansökan, antingen via vanlig post, eller via ett onlineformulär direkt på hemsidan. Det är dock många som har frågor och behöver få förklaringar eller hjälp att reda ut begreppen kring låneprocessen.

Det har de flesta kreditföretag förstått, och har idag, i stor utsträckning, en bemannad kundtjänst med mycket generösa öppettider. Dit du kan ofta vända dig för att få svar på dina funderingar.

Behövs en borgenär

En av de allra vanligaste frågorna som ställs till kreditföretagen, är om det behövs en borgenär. Det alldeles enkla svaret är att det verkligen behövs, för det är just borgenären som är den som lånar ut pengarna. Den som däremot lånar pengarna, är låntagare eller gäldenär.

Det som frågeställaren menar är däremot om det behövs en borgensman. Det är en person som går in som garant för att lånet kommer att betalas. Det är borgensmannen som betalar skulden om låntagaren av någon anledning skulle hamna i svårigheter att betala.

Vad innebär det att vara borgensman?

Det är mycket viktigt att den som går med på att vara borgensman är införstådd med vad det innebär. Hen blir den person som blir betalningsansvarig om den ordinarie låntagaren får bekymmer att betala skulden. Det kan börja med att borgensmannen får fylla ut amorteringar (delbetalningar) och räntekostnader, men i förlängningen kan borgensmannen bli betalningsansvarig för hela skulden.

Borgensmannen behöver givetvis inte vara en man, och det kan även krävas att det är flera borgensmän. I de fall det är två borgensmän har de solidariskt betalningsansvar, vilket innebär att de gemensamt tar över skuldbördan. De tar inte över hälften var, för om den ena inte kan betala, hamnar betalningsansvaret till större del på den som har möjlighet att betala.

Vem kan vara borgensman?

Det är generellt sett endast vid lite större belopp som en borgensman blir aktuell. Eftersom borgensmannen, eller flera borgensmän, är de som ska betala av skulden om låntagaren hamnar i svårigheter är det oftast inte vem som helst som kan bli borgensman. Det krävs nästan uteslutande att det är en person med fast inkomst, och som inte har några betalningsanmärkningar.

Detta kan kännas hårt, men detta är ju bankens eller kreditinstitutets säkerhet för att de ska få in skulden. De drabbas annars av kreditförlust, och den ska i så fall täckas av andra låntagare, vilket skulle innebära högre räntor.

Fördelar med att söka lån med borgensman

Förutom att möjligheten att få lånet beviljat ökar, finns det då några andra fördelar? Ja, det kan faktiskt vara en fördel att ha en borgensman, eftersom lånet anses ha en lägre risk. Det är fler personer inblandade, och större chans att lånet betalas av enligt avtalad takt. Lägre risk för långivaren innebär i många fall att de inte behöver ha lika mycket betalt för att låna ut, och med andra ord får du lägre ränta.

Det gör alltså att slutsumman för ett lån kan bli lägre för ett lån med borgensman, jämfört med ett lån utan borgensman.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *