Skuldens väg till Kronofogden

Det tar faktiskt ganska lång tid innan en obetald räkning hamnar hos Kronofogden. Beroende på det företag som man har en missad räkning från så kan man få en eller flera påminnelser innan skulden skickas vidare till Inkasso. När man får ett brev från Inkasso så är man ett steg närmre Kronofogden men detta läge är fortfarande ofarligt på så vis att man inte är i närheten av en betalningsanmärkning.

Så här kan skuldens väg till Kronofogden se ut, steg för steg…

1: En räkning förblir obetald
Det första steget är helt enkelt en obetald räkning. När företaget som inte får in betalningen i tid ser detta så kommer de att följa sin policy för obetalda räkningar vilket kan innebära en eller fler påminnelser. I det fall att de jobbar med ett factoringbolag så är det factoringbolaget som kommer att skicka påminnelse till dig.

Du kan få en eller flera påminnelser via vanlig post, email eller via ett telefonsamtal. Här kommer man att tala om att nästa steg blir Inkasso såvida du inte genast tar hand om skulden.

2:Påminnelser
Om skulden består trots att man har fått en massa påminnelser så kommer den att gå vidare till Inkasso. Du bör dock vara medveten om att du kanske inte får mer än en påminnelse så det gäller att ta denna på allvar och att inte missa den.

3:Inkasso
När skulden har skickats vidare till Inkasso så kommer den att kosta dig mer för inkassobolag tar ut extra avgifter för sina tjänster. Deras tjänst består också av att fortsatt kontakta dig för att driva in räkningen. Du får brev med den nya räkningen där den extra avgiften som Inkasso vill ha ingår.

4:Kronofogden kommer in i bilden
Om du inte betalar då du får brev från Inkasso så kommer nästa steg att vara Kronofogden. I det här läget så skickar Kronofogden ett brev med ett kvitto som du ska signera för att tala om att du fått brevet. Du får tio dagar på dig att betala skulden och om du gör detta så är saken ur världen.

Om du inte betalar så kan det bli fråga om utmätning och du kommer att få en betalningsanmärkning som hänger kvar i tre år trots att du till sist tog hand om räkningen.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

2 svar till “Skuldens väg till Kronofogden”

  1. Angelica skriver:

    Hej! Jag undrar ifall det finns någon lag som reglerar inkassobolagens påminnelsen av fakturor? Alltså hur många påminnelser – och under hur lång tid skall gå tills Kronofogden tar över? … om de ens har någon skyldighet att skicka påminnelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *