Skillnader mellan olika former av kreditupplysning

Det är viktigt att förstå att det finns olika typer av kreditupplysning för beroende på den upplysning som görs så kan man påverkas som låneansökande fast att man inte ens tar lånet eller krediten som man ansökte om. Det säger ju sig självt att ett mindre lån som ska vara tillbaka om 30 dagar inte kräver samma typ av uppgifter som ett större bolån som man kanske tar på 20 år.

Dessutom så kan man ibland behöva göra personupplysningar då man vill hyra ut en bostad för att man på så vis vill veta lite mer om personens ekonomi och stabilitet innan man går med på att hyra ut.

Direkt från UC eller inte…
Det här är en viktig fråga för det är nämligen så att en viss typ av kreditupplysning kommer att registreras hos UC medan andra inte gör det. Om man får sin upplysning registrerad så ser den ut som ett möjligt lån. Har man ett helt gäng upplysningar på kort tid så signalerar detta problem med ekonomin eftersom det ser ut som om man har försökt ta en massa olika lån.

Det kommer nämligen inte att framgå att en upplysning var för den nya stereon som är på avbetalning och en annan för en vara som man till sist bestämde sig för att inte köpa. Det här ska man alltså tänka på för om man har för många upplysningar registrerade så kan det leda till att man får nej till ett bolån trots att man alls inte har några problem med sin ekonomi!

Olika former av upplysning
Tidigare uppförande kan man ta reda på med hjälp av en enkel anmärkningskoll. Den här kollen talar om ifall det finns betalningsanmärkningar och om man har andra skulder och i sådant fall vem man är skyldig pengar. Vill man veta lite mer om en person så kan man även beställa det som kallas för en rating eller scoring som är en slags samlad bedömning av personens ekonomi.

Här kommer god betalningsförmåga att premieras med ett högt nummer och tvärtom. Skulder och brist på inkomster leder till än lägre poäng.

Utökad personupplysning
Många gånger så räcker det bra med en vanlig personupplysning där man får uppgifter från folkbokföring såväl som information om eventuella skulder. Vill man veta mer som hur personen bor och civil status så kallas detta för en utökad personupplysning. Sedan finns det även den kompletta personupplysningen som används då det rör sig om lån och krediter för en mycket lång tidsperiod.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *