Säkerhet för lån

Alla lån kräver någon typ av säkerhet. Även ett litet handlån i lunchrummet på jobbet bygger ju på ett löfte om återbetalning. Banker eller andra långivare, som oftast lånar ut betydligt större summor, kräver förstås också säkerhet för sina lån.

Egendom och fastighet som säkerhet

Till de traditionella säkerheterna hör fast egendom som hus, båt och bil. När det gäller hus har det under många århundraden utvecklats ett system av säkerheter, så kallade pantbrev eller inteckning. Om man har ett lån med pantbrev som säkerhet och inte kan betala lånet så kommer huset att tvångsförsäljas, och därmed kan de som har inteckningar få tillbaka sina pengar.

Om man nu tänker sig ett hus med 10 inteckningar á 100 000 kr som tvångsförsäljes för 1 200 000 kr så kommer ju alla som hade inteckningar att få ut sina pengar. Om köpesumman däremot blir 800 000 kr kommer ju inte alla som hade pantbrev att få betalt.

Idé som säkerhet

Nu finns det ju många andra säkerheter. En kan vara en affärsidé. Om banken tror på idén kan man få låna till utveckling och marknadsföring av den idén. Man kan alltså säga att man fick låna med affärsidén som säkerhet.

I sanningens namn skall dock sägas att man i allmänhet får ställa personlig borgen för hela eller stora delar av beloppet. Tanken är förstås att om projektet misslyckas så blir det konsekvenser inte bara för banken.

Medlåntagare

En typ av säkerhet som har funnits under en mycket lång tid är medlåntagare, tidigare kallat borgensman. Den som inte kan få ett lån på ”egna meriter” kan alltså med en medlåntagare uppfylla bankens krav. Det innebär förstås att det ställs krav på att medlåntagaren skall kunna betala lånet på egen hand.

Så länge allt fungerar behöver ju medlåntagaren inte göra något alls, den som fick lånet sköter ju då räntor och amorteringar.

Lån utan säkerhet – blancolån

En typ av säkerhet som påminner lite om lånet i lunchrummet är de så kallade blancolånen, som har framtida löner som garant för återbetalning. Nu är det inte riktigt så enkelt. Innan man får ett blancolån beviljat så tar banken en kreditupplysning via (vanligast) Upplysningscentralen, UC.

En sådan kreditupplysning ger en detaljerad bild av låntagarens ekonomiska situationen under de senaste åren, och är dessutom ofta försedd med en rekommendation / betygssättning om kreditvärdigheten. Om man får högt betyg hos UC kan man sannolikt låna ett stort belopp utan att lämna något som säkerhet.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *