Risker med lån

I optimala fall ger ett lån dig möjligheter att förverkliga drömmar och ambitioner som annars skulle vara onåbara. Det är dock inte alltid som verkligheten går lika smidigt som planen. Ett lån är förenat med risker som är viktiga att känna till innan du skriver på lånekontraktet. Du bör alltid räkna med att din personliga situation kan förändras eller att något oväntat kan uppstå för att se till att du slipper råka ut för obehagliga överraskningar. När du minimerar riskerna med ditt lån tar du samtidigt ansvar för din egen ekonomiska situation i framtiden.

Lån innebär extraavgifter

En uppenbar risk med att ta ett lån är att du kan behöva betala onödigt stora avgifter. Normalt beror låneavgiften på hur kreditvärdig långivaren anser dig vara. Om du kan visa upp stora tillgångar eller använda något annat värdefullt som säkerhet är chansen större att du får låna till en lägre ränta. Om du däremot har en trasslig ekonomi och måste vända dig till kreditinstitut som erbjuder snabblån kan dina låneavgifter bli mångdubbelt större. Det är en utgift som du slipper när du använder redan intjänade pengar istället för att ta ett lån av en bank eller ett kreditinstitut.

Betala av lånet

Om du bestämmer dig för att ta ett lån har du endast gjort den enkla biten. Nu påbörjar processen att betala av lånet. Om du har en regelbunden inkomst varje månad kombinerat med låga fasta kostnader är kanske låneavgiften ingen större finansiell börda på dina axlar, men om du redan har en tight ekonomi kan ytterligare en utgift vara en jobbig post att få in i budgeten. Därför är det viktigt att du gör upp en betalningsplan redan innan du tar lånet för att vara absolut säker på att du har råd med det – samtidigt som du klarar av alla andra levnadsomkostnader också. Stress över finansiella problem kan vara psykiskt påfrestande och påverka din prestation på jobb eller i skolan.

Skuldfällan

I de fall när kalkylen inte går ihop kan den berömda skuldfällan infinna sig. Det innebär att du går minus varje månad och därmed behöver ta ytterligare ett lån för att klara av kostnaderna på det första lånet. Så fortsätter det ända tills du inte klarar av att hantera utgifterna längre – och det kan få stora konsekvenser för ditt liv. Den som inte betalar sina räkningar i tid får först en påminnelse, och om den inte betalas skickas fakturan vidare till inkasso. Där går ärendet till Kronofogden efter en viss tid, och om du inte klarar av att betala då heller får du en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning gör det svårare för dig att ta nya lån, hyra lägenhet eller till och med att skaffa ett jobb inom vissa branscher.

Alla lån har risker

Det är inte bara snabb- och smslån som är förenade med risker. Även till synes stabila lån som bolån för alltid ett visst mått av risktagande av sig. Det gäller särskilt dig som har valt ett rörligt bolåneavtal. Det innebär att du är beroende av att marknaden ligger på en stabil nivå om du inte vill att dina räntekostnader ska öka. Även här gäller det att förbereda sig på ett mardrömsscenario för att försäkra sig om att du får behålla ditt hus även om räntan skulle gå upp över en natt.

En säkerhet kan visserligen vara ett sätt att få räntan på en lägre nivå, men det kan också medföra risker och oro om du skulle behöva ställa in betalningarna. Tanken med en säkerhet är att visa långivaren att du har tillgångar som går att sälja om du har problem att betala lånet. Det är en lång process för att nå dithän, men om du använder en lägenhet eller en dyr bil som säkerhet måste du räkna med att du kan behöva sälja av den om du inte klarar av att göra dina inbetalningar i tid.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *