Olika former av kreditupplysning

En kreditupplysning innehåller information som används för att bedöma någons kreditförmåga. Kreditförmåga är bland annat möjligheten att kunna betala och viljan att betala. Kreditupplysningar används inom många områden som exempelvis vid lån, erhållande av krediter, vid hyresavtal och rent allmänt där personer behöver ha en god kreditförmåga, för att kunna uppfylla de villkor som man överenskommit om. En kreditupplysning är kreditgivaren beslutsunderlag som används för att kunna fatta beslut om lån eller krediter ska godkännas.

Det finns mängder av olika typer av kreditupplysningar beroende på i vilket syfte de ska användas för. Kreditupplysningarna är olika utformade för att de ska kunna användas som beslutsunderlag vid olika situationer. En kreditprövning för ett lån på 30 dagar ser inte likadan ut som en kreditprövning för ett lån på 12 år.

  • Anmärkningskontroll

En anmärkningskontroll innehåller enbart uppgifter om hur man tidigare har skött sina betalningar. Här får kreditgivaren information om man har betalningsanmärkningar, skuldsaldo och till vilka företag/personer som man inte har betalat till. Man får även information vilken kategori betalningsanmärkningarna tillhör, exempelvis om det är skulder till privatpersoner/företag, skatter eller till olika myndigheter.

  • Rating/scoring

En kontroll av en persons rating eller scoring, som det även kallas, ger enbart en samlad bedömning av en persons inkomster och skulder. Rating/scoring sammanställs utifrån en gradskala som löper på mellan 1-10 eller mellan 0-100. Ju högre rating en person har desto bättre betalningsförmåga. En person med 0 i rating, eller minus, har bedömts ha obefintlig betalningsförmåga vilket kan baseras på att personen har obetalda skulder och/eller ingen inkomst.

  • Personupplysning

En vanlig personupplysning innehåller information om folkbokföringsuppgifter, fullständiga namn och adresser, inkomster, skulder, skuldspecifikation som visar vem personer har obetalda skulder till, information om konkurs, förvaltare och skuldsanering. En vanlig personupplysning ger en bra översikt över personens möjligheter och vilja att betala sina räkningar och skulder på kort sikt.

  • Utökad personupplysning

En utökad personupplysning innehåller förutom information som en vanlig personupplysning även information om civilstånd, bolagsengagemang, specificerade listor över betalningsanmärkningar och betalningsansökningar. Den utökade personupplysningen används ofta för at bedöma en persons kreditvärdighet på sikt.

  • Komplett personupplysning

En komplett personupplysning innehåller all information som en kreditgivare behöver för att kunna få en total bild över en persons betalningsförmåga och vilja att betala. Här finner man tidigare betalningshistorik, analyser och jämförelser med personer i liknande situation där man statistiskt kan analysera troliga utfall på eventuella kreditbeslut. En komplett personupplysning används när man fattar beslut om större krediter som löper över lång tid.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *