Låna till aktieköp – För- och nackdelar

Efter flera år av uppgång på börsen är det idag inte ovanligt att privatpersoner lånar till aktieköp, en handling som kräver goda strategier och ett gediget kunnande om aktiebranschen. Vid lån till aktieköp är det viktigt att lånet tas hos en kreditgivare med bra ränta och villkor. Att ta ett blancolån med hög ränta och investera kan skapa mer förlust och blir därmed en högre risk för dig som låntagare.

Allt handlar om att minimera risker och aktiemarknaden är svår att förutspå, även för de bästa.

Att låna till aktieköp

Ska du låna, se till att göra det vid rätt tillfälle. Vid lågkonjunktur och sänkt ränta finns det chans till en större ekonomisk hävstång och det är då bättre att ta ett lån för investering än annars. Läget borgar för att ekonomin går uppåt och på så sätt ökar förhoppningsvis avkastningen på investeringen. Du som låntagare kan också belåna en liten del av ditt aktieinnehav om det finns en övertygelse om att en eller flera aktier kommer stiga i värde.

Exempelvis skulle det då gå att belåna 30 % av innehavet och på så sätt få 30 % mer investerat. För ett innehav på 100 000 kronor skulle detta lån göra att investeringen i slutändan låg på 130 000 kronor. Att göra på detta sätt kallas att skapa hävstång och ökar möjligheterna till avkastningen förutsatt att riskerna är minimerade.

Fördelar och nackdelar

Självklart finns det både för- och nackdelar med detta. Den främsta fördelen att låna till aktieköp är givetvis:

 • Att du får en större avkastning på ditt aktieinnehav. Du ökar alltså vinsten genom att köpa fler aktier som stiger i värde.
 • Att du har möjlighet att göra en fördelaktig affär om timingen är rätt och räntan låg.
 • Att du med ett stort innehav har möjlighet att ta aktielån och belåna värdet av det befintliga innehavet.

Även om fördelarna är relativt starka finns det nackdelar som måste beaktas när det kommer till att ta lån för att köpa aktier.

Tänk därför på att:

 • I den finansiella världen verkar också hävstångseffekten åt andra hållet, det vill säga negativt.
 • Det finns aldrig någon garanti för att aktierna ökar i värde och att du som låntagare går med vinst.
 • Aktier kan svänga upp och ner med 30 % under mycket kort tid.
 • Handel med aktier kräver god finansiell kännedom och förmåga till finansiell prognostisering.

Generella rekommendationer

Följande generella rekommendationer brukar förekomma bland dem som lånar ut pengar för aktieköp. Dessa kan vara banker, kreditgivare eller sakkunniga inom aktiehandel. Är du intresserad av att låna till aktieköp, begrunda detta:

 • Låna aldrig till aktieköp om du är ny på att handla med aktier.
 • Låna inte ett högre belopp än du har möjlighet att betala tillbaka varje månad och ansträng inte din ekonomi av detta skäl.
 • Undvik att låna till köp i bolag som har hög risk, investera istället i dem med stabil utveckling och mindre risk.
 • Låna aldrig av ett kreditinstitut med hög ränta. Räntan spelar alltid roll för hur bra avkastningen kommer bli, välj därför ett lån med så låg ränta som möjligt.
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *