Kreditupplysning vid blancolån

Termen blancolån innebär att det är en kredit, eller ett lån, utan någon säkerhet. Det finns alltså inget av värde som satts i pant för lånet. Jämför detta med till exempel ett hypotekslån där det finns ett hus, en fastighet, eller en lägenhet som säkerhet, eller exempelvis ett fordonslån där det finns en underliggande garanti i en bil eller en MC.

Eftersom det inte finns någon säkerhet i form av egendom som säkerställer att långivaren (gäldenären) verkligen får sina pengar vid ett blancolån, kan det innebära en del försiktighetsåtgärder och extra kostnader. Några av dessa är till exempel kreditupplysning, krav på borgensman och högre ränta. I det här fallet kompenseras ofta den höjda risken med att låntagaren får betala mer i ränta. Det gör att det slutgiltiga beloppet att återbetala procentuellt sett blir större än om det gäller ett hypotekslån eller fordonslån.

Kreditupplysning

Vid en ansökan om lån lämnas ofta många utlämnande personliga fakta, som till exempel den privata ekonomin, familjeförhållanden, anställning och eventuella tillgångar. Dessa uppgifter vill givetvis banken eller kreditinstitutet som ska låna ut pengar, kontrollera på ett säkert sätt. De gör därför en kreditupplysning som bekräftar uppgifterna som lämnats i ansökan. I kreditupplysningen får de även reda på om det finns andra skulder som kan vara av vikt för bedömningen.

Misskött kredit, betalningsanmärkning och skuldsanering
Har den som söker misskött andra krediter eller räkningar som lett till en betalningsanmärkning eller, ännu värre, till skuldsanering, finns detta antecknat i kreditupplysningen. En betalningsanmärkning försvinner ur registret tre år efter den uppkommit. En skuldsanering upphör att synas fem år efter beslut, eller om skuldsaneringen löper på mer än fem år, försvinner denna anteckning när skuldsaneringen är avslutad.

När det tas en kreditupplysning får den omfrågade personen alltid en kopia skickad till sig. Där finns möjlighet att se vad som finns antecknat samt vem som frågat efter upplysningen.

Lån utan UC

Det största kreditupplysningsföretaget är UC, Upplysningscentralen. Det ägs gemensamt av de stora bankerna och när en kreditupplysning tas via UC registreras den och blir synlig för andra långivare och kan därmed påverka din kreditvärdighet negativt. En kreditupplysning måste enligt lag genomföras innan lån beviljas, men det finns långivare som använder alternativa kreditupplysningsföretag som inte registrerar din ansökan på samma sätt.

Borgensman

Om blancolånet gäller en större summa pengar eller om låntagaren har anmärkningar som syns i kreditupplysningen, kan det vara nödvändigt att ha en borgensman. Borgensmannen går in och garanterar långivaren att lånet verkligen kommer att betalas. En borgensman får träda in i den skuldsattes ställe om denne till exempel blir arbetslös. Givetvis vill kreditgivaren också kolla så att borgensmannen har en ordnad ekonomi, så i dessa fall kan det hända att även borgensmannen blir kreditprövad.

Lån trots anmärkning

När det bara fanns de traditionella bankerna att låna pengar hos, var det i princip omöjligt att få ett lån med betalningsanmärkningar. Med större konkurrens på marknaden för lån har det dock öppnats nya möjligheter för den som kanske haft en ekonomiskt trasslig situation tidigare.

En betalningsanmärkning för några år sedan behöver inte säga så mycket om din nuvarande situation. Det kan till och med vara så att du tar ett lån för att ordna upp din ekonomi, och betala av flera små lån. Därför finns det idag många långivare som ger lån trots betalningsanmärkning.

Glöm inte
Det du ska tänka på återigen, är att du kanske får vara beredd på att betala en något högre ränta för att kompensera för en höjd risk – och att du alltid ska kunna betala tillbaka lånet.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *