Inkomstförsäkring – vad är det?

Att förlora sitt arbete är aldrig enkelt. Det kan vara ett hårt slag mot både självkänsla och trygghet men framför allt mot ens ekonomi. Att vara arbetslös, och ta emot A-kassa sänker månadsinkomsten ordentligt för de flesta. Men med en inkomstförsäkring kan du skydda dig och inte behöva göra några större ekonomiska uppoffringar som arbetslös. Det här är ett litet steg att ta som sedan kan göra hela skillnaden mellan att totalt tappa greppet och att gå vidare.

Att bli arbetslös

Att bli arbetslös är för många ett skrämmande scenario som får en att ställa sig själv många frågor. Kunde jag ha gjort bättre ifrån mig? Var kan jag hitta ett nytt jobb? Hur ska jag nu klara av att betala alla räkningar? Det är kanske så att du är berättigad till A-kassan, vilket i sådant fall innebär 80 % av din lön upp till 17 800. Vilket betyder som max 11 700 kronor i månaden. Tjänar du en månadslön som överstiger 17 800 är det därför mycket smart att teckna en försäkring i det fall att du mister ditt jobb. Med en inkomst på till exempel 30 000 i månaden så blir det en enorm skillnad.

Vad är en inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring kompletterar den ersättning som du får från A-kassan, ifall du nu skulle bli arbetslös. De flesta har genom sitt fackförbund redan en sådan försäkring, eftersom avgiften ofta ingår i medlemsavgiften. För de som inte är med i ett fackförbund, eller de som är med men inte erbjuds en försäkring, så är det smart att på egen hand teckna en sådan. Försäkringen betalar ut 80 % av din lön, oavsett vad den är (den får dock inte överstiga 160 000 före skatt). Det finns exakta inkomsttak som är bra att undersöka innan du tecknar försäkringen.

Ligg steget före

Det finns mycket att vinna på att teckna en inkomstförsäkring i tid, både i form av trygghet och i rena pengar. När du köper den här typen av försäkring så finns det flera kriterier och saker att tänka på. Du måste till exempel vara medlem i A-kassan och vara tillsvidareanställd. Du får inte känna till att det finns risk för uppsägning och måste dessutom klara kvalifikationstiden på 12 månader innan du har rätt till ersättning.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *