Hur går man tillväga när man utsatts för identitetsstöld?

Att utsättas för identitetsstöld har förr inte varit lika vanligt i Sverige som i andra länder som till exempel i USA eller i Storbritannien. Det beror på att affärer, kreditföretag och banker oftast begär dubbla verifieringar på att du verkligen är du. Du kanske har behövt visa både leg och knappa in din pinkod för att genomföra ett köp.

Men tyvärr börjar det bli allt vanligare med denna typ av brott även här. Det bästa är ju om man kan skydda sig från denna form av brott och det finns många tips på hur man kan göra.

  • Men vad gör du om det mot förmodan ändå skulle bli utsatt för en identitetsstöld?
  • Om du helt plötsligt skulle få en faktura för något du definitivt inte köpt eller beställt?
  • Eller någon kanske begär en kreditförfrågan i ditt namn?

Ett brott
Det viktigaste att komma ihåg är att identitetsstöld faktiskt är ett lagbrott och räknas som bedrägeri. Därför måste du genast anmäla stölden hos polisen. Det bästa är förstås om du kan göra det så snart som möjligt, helst med en gång när du upptäcker att någon annan utger sig för att vara du. Ju fortare du kan anmäla stölden desto fortare kan polisen undersöka fallet, och det blir enklare för dig att bestrida eventuella köp och andra transaktioner som kan ha gjorts i ditt namn.

Du kan välja om du vill gå till en polisstation eller ringa 114 14 och anmäla brottet.

Spärra bankkonto och kort
Du behöver dessutom spärra bankkonton och kreditkort så fort som möjligt. Många gånger behöver du kunna visa upp ett intyg från polisen att du brottsanmält stölden. Då kan du senare bestrida eventuella fakturor som kommer in. Alltså ytterligare en anledning att stöldanmäla så snabbt som möjligt eftersom datumet på intyget ofta är det som gäller.

Det är också viktigt att kolla med Skatteverket att ingen försökt ändra på din folkbokföringsadress, samt kolla med Svensk Adressändring att ingen bett om eftersändning på brev adresserade till dig. Och skulle någon ha begärt en kreditupplysning i ditt namn, kan du gratis spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretaget.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *