Att lösa sina lån

Många låntagare slås någon gång av känslan att det hade varit skönt att helt lösa de lån du har, för att slippa avbetalningarna för dessa varje månad. Oftast finns det roligare saker som pengarna kunde gå till men ett lån är ett lån och det måste alltid betalas tillbaks. De flesta som har lån har någon form av privatlån (blancolån) eller bolån, varav det sistnämnda kanske inte är lika dyrt att amortera löptiden ut som ett privatlån, vars effektiva ränta oftast är högre.

Även mindre krediter som SMS-lån och snabblån är privatlån som oftast har en högre effektiv ränta som lätt kan öka om återbetalningen drar ut på tiden. Som tur är finns det i stort sett alltid en möjlighet att betala av lånet i förtid, vare sig det gäller ett privatlån eller bolån.

Hur går jag tillväga för att lösa ett lån i förtid?

Så gott som alla kreditgivare erbjuder sina kunder att betala av lånet i förtid helt kostnadsfritt och på så sätt bli av med den skuld som upprättats. Ett tillvägagångssätt är att du som låntagare kontaktar din bank eller kreditgivare och meddelar att du önskar betala en större summa för att öka din amortering, eller helt enkelt önskar att lösa hela lånet i förtid.

För aktuell information från just din kreditgivare om ditt befintliga lån, kontakta dess kundtjänst.

Välj rätt lån att lösa

Om du har flera lån och krediter och inte har de finansiella medlen som krävs för att lösa alla dessa samtidigt, gäller det att vara smart i valet av vilket du väljer att betala av första. Valet bör alltid bli det lån som är dyrast totalt sett, alltså som har högst effektiv ränta och kostar dig mest totalt. Rent generellt är snabblån så som SMS-lån och mikrolån dyrast och därefter kommer större privatlån.

Det kan dock vara viktigt att tänka på att inte stressa din ekonomi för att betala av lån. Att anstränga ekonomin kan få onödiga följder som i slutändan kan leda till att ytterligare krediter tas. Det är därför viktigt att göra en noggrann avvägning för huruvida det blir bäst att helt lösa ett låna eller betala av lite extra när möjligheten finns.

Fördelar med att lösa lån i förtid

Det är alltid en bra idé att betala av lånen i förtid, förutsatt att ekonomin tillåter detta. Det finns en rad fördelar, dessa listas nedan utan inbördes ordning eller värdering.

  • Du slipper betala dyra räntor och avgifter.
  • Du får mer pengar över i månaden.
  • Du får bättre kreditvärdighet.
  • Du slipper den eventuella mentala pressen att amortera varje månad.
  • De pengar som du tidigare amorterat lånen för kan istället investeras för att generera pengar när lånet är helt avbetalat.

Sammanfattning

Som du ser kan en förtidsinlösen av lånet ge en rad fördelar för dig och din privatekonomi. Det är aldrig fördelaktigt att stå med avbetalningar för dyra lån och krediter, och genom att ta kontroll över utgifterna och räkna ut hur mycket pengar du faktiskt betalar varje månad, har du möjlighet att förändra din ekonomiska situation till det bättre.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *