3 olika lån för privatpersoner

Det finns massor av skäl till att man som privatperson kan behöva låna pengar, det kan handla om att man vill köpa något, resa eller renovera sin bostad. Men det kan även uppstå akuta situationer där man behöver lösa en tillfällig kassabrist, reparera en plötsligt uppkommen skada på bilen eller byta ut någon trasig vitvara. I dessa situationer finns det möjlighet att snabbt kunna få loss pengar för att lösa det uppkomna problemet eller infria ens drömmar.

  1. Snabblån

Snabblån vänder sig till privatpersoner som har ett hastigt uppkommet behov av kontanter, för att tillfälligt dryga ut hushållskassan eller för att lösa en plötsligt uppkommen utgift. Ett snabblån kan man ansöka om dygnet runt på Internet och man får direkt besked om lånet beviljas eller inte. Om lånet godkänts får man in pengarna på kontot direkt under låneföretagets öppentider. Det brukar innebära samma dag eller senast nästkommande vardag, beroende på vilket bankkonto som låneföretaget har och man själv har.

För att få sin låneansökan godkänd krävs att man uppfyller de villkor låneföretaget har på ålder, inkomst och tidigare betalningshistorik. De flesta accepterar inte tidigare betalningsanmärkningar. Det finns dock ett antal låneföretag som kan bevilja lån även om man har betalningsanmärkning.

Snabblån går fort att ansöka om och pengarna blir snabbt utbetalda. Lånen löper generellt på 30 dagar och ska ses som ett korttidslån till dess att man får sin lön. Kostnaden för att låna är högre än för traditionella lån, om man ser kostnaden i kontrast mot det belopp man lånar Det är därför viktigt att man vet att man kan betala tillbaka lånet på förfallodagen då det snabbt kan bli dyrt med tillkommande kravavgifter.

  1. Blancolån

Ett blanco lån är ett lån utan säkerhet som löper till en fast ränta över en längre amorteringstid, som vanligtvis ligger på mellan 1 år upp till 12 år, eller mer. Blanco lån är ett namn som banker och finansbolag tidigare kallade lån utan säkerhet för. Idag kallar man blanco lån oftast för privatlån, vilket innebär att dessa lån har samma innehåll, utformning och villkor, se nedan.

  1. Privatlån

Ett privatlån är en låneform för privatpersoner som vill låna från 10 000 kr upp till 400 000 kr. Lånet kräver ingen säkerhet utan istället gör kreditgivare en noggrann kreditbedömning av låntagarens betalningsförmåga över den tid som lånet löper. Kreditvärdigheten kan påverka storleken på det belopp man kan låna och även kostnaden för räntor.

Ett privatlån löper normalt på mellan 1 år och 12 år och har en fast marknadsmässig ränta som ligger på mellan 8-24 %, beroende på kreditgivare och låntagarens kreditvärdighet.

Man kan ansöka om ett privatlån direkt på Internet och även få ett preliminärt besked om man kommer få sin låneansökan godkänd. Därefter tar det mellan 2-10 vardagar innan man får sitt lån utbetalt till sitt konto. I vissa fall kan ett privatlån vara ett bättre och billigare alternativ än snabblån, om man kan vänta någon dag extra på att få sitt lån utbetalt.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *