FAQ – Vanliga frågor om Kontokrediter

Ibland uppstår situationer eller behov där det krävs pengar, summor som man kanske inte har hunnit spara ihop eller att det sker en oförberedd händelse som blir en extra utgift. Då är det skönt att veta att det inte är en undergång utan att det finns hjälp att få. Det allra vanligaste är att ta ett lån som man sedan betalar tillbaka inom en viss tid. Inför ett beslut om lån så förekommer det generellt många frågor.

Ibland är det skönt att bolla sina funderingar med någon annan för att göra det lite lättare för dig, så följer här nedan några svar på de vanligaste frågorna när det kommer till lån:

1: Vilka dokument behövs för att få ett lån?
Det kan variera väldigt mycket vad som krävs för att få ett lån beviljat, men det primära att du har ett underlag som visar att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom en skälig tid. Vissa långivare kräver ingen form av säkerhet och det enda du i sådana fall behöver göra är att kunna legitimera dig.

2: Kan jag ångra mitt lån och hur lång är ångerrätten?
När du bestämmer dig för att ansöka om lån är det viktigt att du läser igenom villkor och regler som gäller för specifik långivare. Har du fått lånet beviljat och sedan skulle ångra dig så brukar du ha rätt att göra det inom 14 dagar, från det att lånet har betalats ut till dig.

3: Kan jag låna trots betalningsanmärkning?
För dig som har betalningsanmärkningar så finns det ändå möjligheter till att få ett lån beviljat. Vissa parter kräver ingen säkerhet för ett lån och följer du överenskommelsen gällande amortering varje månad så kan det ske problemfritt.

4: Jag har inte tillgång till BankID eller Internetbank, hur gör jag då?
Generellt så krävs antingen Internetbank eller BankID för att lånet ska kunna verifieras och utbetalas. Har du inte tillgång till detta ännu är det inte svårt att lösa, det du behöver göra är att kontakta en bank som du önskar öppna ett konto hos och sedan göra en förfrågan om BankID. Att ha ett BankID är nödvändigt i många sammanhang.

5: Hur lång löptid kan man ha?
Löptiden avtalas i samband med att självaste lånet tas och innebär hur lång tid lånet är upplagt på, när löptiden är slut ska alltså lånet helt och hållet vara återbetalat om återbetalningen har fungerat som den ska. Löptiden kan vara allt ifrån en månad till flera år.

6: När betalas pengarna ut?
Skuldebrev är avtalet mellan parterna, långivare och låntagare, detta skuldebrev ska signeras av dig och ges till långivaren. Därefter brukar det endast ta några fåtal bankdagar innan transaktionen är genomförd och du då har dina pengar på angivet konto. Det brukar generellt inte ta mer än 5 dagar för pengarna att betalas ut.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »