Att skaffa en kontokredit

Innan du bestämmer dig för att skaffa en kontokredit finns det en del du bör fundera på. Den första och största frågan är: Varför vill du skaffa kontokredit? Vill du köpa något du i dagsläget inte har råd med? Behöver du ersätta en kapitalvara som gått sönder? Tar du krediten för att betala tillbaka andra krediter eller för att du har svårt att få lönen att räcka? Hur stor ska kontokrediten vara? Se också över din ekonomi så du kan göra en beräkning av ifall du har råd med månatliga avbetalningar och gör upp en hållbar budget.

Ta dig tid att titta igenom bankernas erbjudanden och jämför dem med varandra och med andra långivare. Titta på den effektiva räntan. Ju högre den effektiva räntan är desto dyrare blir det för dig. Fundera också på hur lång avbetalningstid du vill ha. Tänk på att det kanske inte är din nuvarande bank som har det förmånligaste upplägget.

Att handla
Om du vill köpa en dyrare vara, t.ex. en bil eller en båt är det viktigt att du tänker på att hålla nere lånekostnaderna. Även om du känner att du klarar av de månatliga avbetalningarna så tänk på att bilen eller båten blir mycket dyrare i slutändan. Som regel gäller att ju fortare du betalar tillbaka desto lägre blir totalkostnaden för dig.

Måste en nödvändig kapitalvara ersättas, t.ex. ett kylskåp eller en tvättmaskin som gått sönder, kan en kontokredit vara bra att ha. Du kan använda krediten till just det nödvändiga inköpet och sedan betala tillbaka under kort tid. På så sätt håller du nere totalkostnaden.

Att låna sig ur lån
Har du svårt att få lönen att räcka till av en eller annan anledning eller har du skulder du vill ta dig ur? Då är kontokredit ingen bra idé eftersom den också är en form av skuld. Ska du ha en kontokredit är det bra om du också har en egen hållbar budget så du vet att du kan fullfölja betalningarna utan att fastna i avbetalningar. Det finns dock alternativ om du har det svårt att få lån, nödlån.se är en av sidorna som hjälper dig att jämföra denna typ av lån.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »