Vad är en betalningsanmärkning och kan man bli av med den innan ansökan om lån?

En betalningsanmärkning får du om du inte kunnat betala en skuld eller räkning i tid. Du får ett krav från kronofogden att betala in skulden tillsammans med extra kostnader, samt att du även får en anmärkning. Det är inte kronofogden i sig som sätter dessa betalningsanmärkningar. Det är kreditupplysningsföretagen som satt detta namn som ett samlingsbegrepp för alla de uppgifter de tar från olika instanser där bland annat kronofogden ingår.

Har jag en betalningsanmärkning?
Om du är osäker på om just du har en anmärkning så kan du via kreditupplysningsföretag bli informerad om detta. Det är nämligen de som sätter betalningsanmärkningar. Dessa företag hämtar uppgifter som är offentliga och då bland annat från kronofogdens register. Du kan via datainspektionens hemsida hitta alla kreditupplysningsföretag som finns och välja en att kontakta. En skriftlig förfrågan bör göras.

Hur länge har jag en betalningsanmärkning och när kan jag ansöka om lån igen?
En betalningsanmärkning för en privatperson finns kvar i tre år hos kreditupplysningsföretagen. Det räknas från den dagen som anmärkningen registrerades. Är du en juridisk person med ett företag så finns betalningsanmärkningar kvar i fem år. Har man begärt skuldsanering så finns den förfrågan kvar i max fem år.

Hur snabbt syns min anmärkning efter missad betalning på ett lån?
Kreditupplysningsföretagen tar uppgifter från kronofogden dagligen, så det syns ganska omgående.

Låna trots anmärkning?
Det finns vissa aktörer som beviljar lån trots att en betalningsanmärkning finns, några av dessa finns listade på framsidan.

Ger betalningsföreläggande en betalningsanmärkning?
Om du inte kunnat betala tillbaka det du är skyldig så kan den du är skyldig pengar ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden. Du får ett krav på att betala och du får en viss tid på dig att invända. Om kravet är riktigt och du inte invänder dig mot det så blir det ett så kallat utslag. Detta leder i sig till en betalningsanmärkning.

Kan felaktiga betalningsanmärkningar tas bort?
Om du av misstag hamnat i registret hos kronofogden på grund av att du råkat betala på ett felaktigt sätt eller att den som skickade skulden vidare inte skulle ha gjort det egentligen så är det en särskild lagstiftning som bestämmer om kronfogden kan ändra eller ta bort den.

Betala i tid och undvik betalningsanmärkningar
Se till att sköta dina räkningar och betala tillbaka dina lån i tid så undviker du att det går till kronofogden. Om du i tidigt stadie inser att du har svårt att betala, gör upp en avbetalningsplan med den du är skyldig pengar innan det går vidare till kronofogden. De flesta företag och kreditgivare föredrar själva att låta bli att skicka din skuld vidare.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »