Varför har jag fått en kreditupplysning?

Plötsligt har du fått ett brev hem som säger att ett företag har tagit en kreditupplysning på dig. Det papper du har fått hem är en kopia på exakt de uppgifter som företaget har fått ta del av om dig.

  • Du har ansökt om ett sms lån
  • Du har tecknat ett mobilabonnemang
  • Ansökt om en lägenhet
  • Köpt något på avbetalning

Varför görs en kreditupplysning
Anledningen till att man får hem en kreditupplysning är att det enligt lag är deras skyldighet att ge dig information om vad för slags uppgifter de har lämnat ut om dig. Det finns även en lag som säger att företag får beställa en upplysning på dig om det finns ”ett legitimt behov av information av ekonomisk art”.

Orsaken till att företag anser att detta behov finns är att så fort ett avtal, ett avbetalningsköp eller ett abonnemang finns så behöver de avgöra och granska om motparten, alltså du, kan göra rätt för dig och betala för dig. Innan de vet de så ingår de inga avtal, säljer inget på avbetalning eller lånar inte ut pengar till dig. Det de frågar efter är oftast vad du har för inkomst och om du har förfrågningar eller betalningsanmärkningar sedan innan.

Det papper du fått hem eller ibland i din e-post kan komma från olika kreditupplysingsföretag, beroende på vilket den som begär ut dina uppgifter samarbetar med.

De allra vanligaste är:

  • UC (Upplysningscentralen)
  • Bisnode
  • Creditsafe

UC påverkar din kreditvärdighet då alla förfrågningar syns utåt och ju fler du har desto sämre. Det är vanligast med UC när det handlar om större lån eller avbetalningar. Bisnode och Creditsafe är ofta använda av de företag som lånar ut mindre summor exempelvis vid sms-lån. Hos både bisnode och Creditsafe så är det så att inget registreras eller blir listat någonstans.

Ingen kan alltså se att du har ansökt om ett lån om kreditgivaren använt någon av de två företag för att få ut uppgifter om dig.

Från när syns uppgifter om mig?
Redan från det år du fyller 15 så registreras uppgifter om dig hos de största kreditupplysningsföretagen. De samlar sedan löpande in ekonomisk data om dig så som taxerad inkomst eller om du äger en bostad med mera. Det finns ingen möjlighet att hindra att dessa uppgifter blir lagrade eller blir ut begärda.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »